Школски календар:
2019
новембар
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
252627282930
СВИ ДОГАЂАЈИ


       ОШ "Јован Стерија Поповић"
Електронско насиље

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ – ПРЕВЕНЦИЈА И РЕАКЦИЈА

Сведоци смо живљења у електронској ери, добу ИТ технологије, која са собом доноси низ добрих али и низ лоших последица. Као родитељи и наставници све чешће се срећемо са облицима електронског насиља које је усмерено ка нашој деци и ученицима, али и насиља у којем наша деца учествују као намерни или случајни „злостављачи“. С тога, ево неколико савета за вас и вашу децу како би се ово насиље спречило и лечило:

8 ЗЛАТНИХ ПРАВИЛА ЗА СИГУРНО ЧЕТОВАЊЕ И

СМС-ДОПИСИВАЊЕ

1. Никад немојте (не)познатим људима путем интернета или мобилног телефона давати податке о себи, својој породици и пријатељима, не откривајте им своје презиме ни адресу, немојте рећи у коју школу идете, јер не можете знати какве су им намере. Важно је да им не шаљете своје фотографије, слике породице или пријатеља јер се оне могу на разне начине злоупотребити.

2. Имајте на уму да „непознати “ с којим се дописујете и који се представља као дечко од 15 година, може заправо бити мушкарац од 50 година и слати вам лажне податке о себи уз туђу фотографију.

3. Не примајте на поклон допуне за мобилни телефон од непознатих јер ће они засигурно тражити нешто заузврат.

4. У дописивању мобилним телефоном или интернетом немојте писати ништа чега бисте се стидели ако то прочитају ваши пријатељи у школи или у комшилуку, не шаљите фотографије које не бисте желели показивати другима. Све што пошаљете, злонамерна особа може искористити да вас уцењује, уз претње да ће то објавити на интернету, на улазу у вашу школу или зграду где станујете.

5. Ако вам неко шаље узнемиравајуће, претеће или простачке поруке на мобилни телефон, свакако то реците родитељима или наставнику у кога имате поверења. Нисте ви криви због тога што вам прете и вређају вас. Затражите помоћ од родитеља чак и кад мислите да сте учинили нешто недопуштено.

6. Немојте избрисати с мобилног телефона податке (поруке) и фотографије које вам је неко послао јер ће помоћу њих полиција лакше пронаћи особу која вам прети.

7. Никад немојте ићи сами на састанак с особом коју сте упознали путем мобилног телефона, на chat-u или путем блога. Ако та особа инсистира да дођете без пратње, немојте ићи на такав састанак.

8. Родитељи не смеју да забораве да разговарају са својом децом, од тренутка када она почну да користе информационо-комуникационе технологије, да им напопомену, али и да их опомену, да наизглед мале одлуке, попут слања „шаљиве“ поруке, фотографије , могу непланирано да изазову велики проблем.

Уколико је Ваше дете често или само једном било жртва електронског насиља одмах све пријавите НЕТ ПАТРОЛИ или специјалној јединици полиције која реагује када се прекрши закон! www.netpatrola.rs/sr/prijavite-nelegalni-sadrzaj.1.89.htlm