Школски календар:
2021
септембар
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9101112
13141516171819
20212223242526
27282930
СВИ ДОГАЂАЈИ


       ОШ "Јован Стерија Поповић"
Портрет школе

ПОРТРЕТ ШКОЛЕ „СТЕРИЈА“


Школа „Јован Стерија Поповић“, најстарија је школа у граничарском делу доњег Срема, у Бежанији. Први писани податак о школи у Бежанији датира из 1715. године. Зграда у којој школа данас живи и ради отворена је 5.октобра 1959.године.
Школска зграда, иако пројектована за 700 ученика, тренутно има преко 1000 ученика у 40 одељења. Ради се у две смене: пре подне и после подне, а има и одељења целодневне наставе (по два одељења у првом и другом разреду). Поред наставника и административно-техничког особља, у школи ради и педагог, психолог, логопед и библиотекар. Колектив је високо стручан и јединствен. Велики рад доприноси успеху из најразличитијих области, како ученика, тако и наставника. Настава се одвија у 20 учионица и 2 рачунарска кабинета, у фискултурној сали и на једном спољашњем спортском терену. Богата је понудом како у наставном, тако и у ваннаставном делу. Већ више од 10 година организује се Песнички фестивал „Изданци“, за новобеоградску децу песнике, али и ван граница наше земље.
Од свог настанка школа сарађује са многим културним, социјалним, здравственим, спортским и другим институцијама на територији Београда и шире. Увећана је са две братске истоимене школе у Вршцу и Великој Греди. Остварује пословну и пријатељску сарадњу са Основном школом „Метлика“ из Метлике, Словенија.

Место на коме се школа налази, као и само архитектонско решење зграде је на граници новог и старог, урбаног и домаћинског. Са једне стране школе налазе се новобеоградске зграде – „блокови“, са друге дух старе Бежаније, са препознатљивом архитектуром и још понеком „ајнфорт“ капијом.

Школа носи име књижевника, оснивача српске драме и чувеног комедиографа Јована Стерије Поповића.

Има своју химну и традицију. Има душу...


МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА


Школа остварује чврсту пословну и пријатељску сарадњу са Основном школом „Метлика“ из Метлике – Словенија и Српском школом у дијаспори – Швајцарска. Циљ сарадње је размена стручних искустава и проширење културне сарадње.