Школски календар:
2020
октобар
П У С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 91011
12131415161718
19202122232425
262728293031
СВИ ДОГАЂАЈИ


       ОШ "Јован Стерија Поповић"
ОШ "Јован Стерија Поповић"

...
Огласна табла: Дешавања:
ДЕЧИЈА НЕДЕЉАКао и сваке године у ово време и овог октобра је у нашој школи обележена "Дечија недеља".

Ученици старијих разреда су се определили да "Дечију недељу " обележе спортским турнирима.

Ученици млађих разреда су са својим учитељицама уређивали  паное на тему која је уједно и мото  свих активности: "Да право свако - дете ужива лако".

10. октобра 2019.године уприличен је свечани пријем првака у Дечији савез, у сарадњи са ПД НБГД. Након поздравног говора директора наше школе Дејана Павковићаученици другог разреда су пуног срца, песмом и осмехом

поздравили драге првачиће. Пет одељења ученика првог разреда се представило песмамарецитовањем, глумом... Свима су подељени  пригодни беџеви и добродошлице ПДНБГД-а.


"Пријатељи деце општине Нови Београд" организовали су 24. Ревију стваралаштва деце и младих у великој сали Дома културе "Студентски град",  8. и  9. октобра 2019. године, као део програма Дечија недеља 2019. године, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Градске управе града Београда Секретаријата за културу.

 

Нa овом Фестивалу најбољих“, нашу „Стерију“ представљао је

Урош Ботуњац II-4, народном песмом из Врања „Жали Заре“

(којом је освојио прво место на градском такмичењу ДЕМУС Златна сирена

шк. 2018/19.године)

 

 Срећан свима нови почетак!!!Одобрен пројекат школе Up-to-date School

По први пут до сада, у оквиру Општег позива за 2019. годину, наша школа је конкурисала са својим пројектом у оквиру програма Еразмус + који спроводи Европска Комисија. Пројекат под називом Up-to-date School добио је потврду да је одобрен за финансирање. Циљ пројекта је стручно унапређење наставника за извођење пројектне наставе и употребу ИКТ-а, као и усавршавање у области руковођења установом, а што ће резултирати бољим наставним процесом у самој школи. У самом писању пројекта учествовали су директор школе Дејан Павковић, учитељица Оливера Савић Кољаја, наставница историје Данијела Тадић и наставнице енглеског језика Десанка Симић Баждар и Славица Предолац.


„Игром и песмом до књиге“

У оквиру пројекта „Игром и песмом до књиге“ из програма предузетништво у школи, школска библиотека је обогаћена са 119 књига.

Пројекат је започео у априлу – идеја да ученици четвртог разреда припремају завршну свечаност за крај године, допуњена је идејом да се помогне у обогаћивању фонда школске библиотеке, јер „књига је човеков најбољи друг“, а за неке књиге се увек прави листа чекања.

Школски тим за предузетништво је разредио пројекат којим би се завршетак једног циклуса школовања обележио и показао да је код ученика за четири године развијен и став да школи која даје треба нешто и оставити.

У пројекат су укључене и одељењске старешине четвртог разреда, библиотекарка и чланови тима.

Програм је припреман током маја и јуна, да би се коначно, 12.6.2019. u 18h одржала завршна приредба која је показала колико знамо да играмо певамо, рецитујемо, цртамо, али и колико смо заволели књигу.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

И ове школске године, ученици наше школе су вредно радили (читали, анализирали, илустровали књижевна дела која су по програму "Читалачке значке") борећи се за најлепшу ђачку награду "Читалачка значка", а негујући љубав према књижевности!

Госпођа Драгана Калинић, представник Библиотеке града Београда, прегледала је све дневнике читања, а 15, 16. и 31.маја 2019. одржала је и читалачке часове, после којих је прогласила 19 НАГРАЂЕНИХ и 65 ПОХВАЉЕНИХ ученика!

Најлепши дневник читања написала је и илустровала Теа Зековић, 4-5.

Посебно је похваљено одељење 2-3, јер је из тог одељења, од укупно 30 ученика, у "Читалачкој значки" учествовало 27 ученика. Похвала њиховим учитељицама (Светлана Дрча и Биљана Марковић).

Сви ученици, њихови учитељи и наставници српског језика су похваљени, уз жељу да се и следеће школске године ангажујемо у раду овог значајног такмичења!
Дани патријарха Павла

У свечаној сали Шесте београдске гимназије одржана је 21. маја 2019. године Академија поводом манифестације Дани патријарха Павла, чији је циљ да промовише лик и дело патријарха Павла и универзалне хуманистичке, етичке и моралне вредности за које се залагао блаженопочивши Патријарх. Том приликом Патријарх српски г. Иринеј уручио је награду за знање и благочешће, у виду комплета дела патријарха Павла Питања наше вере и статуе и члану нашег колектива, вeроучитељици Невенки Пјевач.
„СТЕРИЈИНИ ДАНИ“
- Велика Греда-Дана, 10.05.2019.године, организовани су пети драмски сусрети ученика "Стеријини дани" у Великој Греди. Овај датум је изабран јер је на тај дан 1844.године, обављајући функцију министра просвете, Јован Стерија Поповић донео указ о оснивању Народног музеја у Београду.

Име великог књижевника, драмског ствараоца, родоначелника српске комедиографије, и једног од водећих интелектуалаца свог времена, Јована Стерије Поповића, носи три школе у Србији: основне школе на Новом Београду, у Вршцу и Великој Греди. Наша школа је промовисана колажом, тачније адаптацијом текста Стеријиних дела: „Покондирена тиква“, „Родољупци“, „Кир Јања (Тврдица)“.

Уче(с)ници: Софија Петровић (Фема), Ања Радичевић (Евица), Матија Шаренац (Смрдић), Михаило Дамњановић (Шербулић), Арсеније Вучетић (Кир Јања), Павле Ракоњац (Гавриловић), Војин Прокопијевић (Стерија),

Адаптација и режија: Нада Митровић Узелац; Сарадници: Марија Милинковић, Данијела Матић (професори српског језика и књижевности); Павле Јовановић (техничка подршка и музика); Оливера Савић Кољаја (обезбеђивање позоришних костима)

Према речима нашег директора Дејана Павковића, "највеће богатство су деца и њихово дружење, као и међусобна размена искустава наставника".

Новобеоградски ђаци су се са ове манифестације вратили богатији за још једно велико искуство након великог изазова, стекли нова познанства дружењем кроз глуму, игру, песму које ће им остати у незаборавном сећању.

Иако титуле и награде нису битне, школу ће красити 4 дипломе:

- најбоља мушка улога: СТЕРИЈА (Војин Прокопијевић)

- најбоља мушка улога: КИР ЈАЊА (Арсеније Вучетић)

- најбоља женска улога: ФЕМА (Софија Петровић)

- за адаптацију текста Стеријиних дела (Нада Митровић Узелац са сарадницима)


БРАВО! СВАКА ЧАСТ!КАКО ЈЕ СВЕ ИЗГЛЕДАЛО, МОЖЕ СЕ ВИДЕТИ НА ЛИНКУ „СТЕРИЈИНИ ДАНИ“  ОВДЕ/линкПРОЈЕКАТ “CUBE II”
- Свако може да учини промену, данас угледао светлост дана-


Клик на линк - ток пројекта у "Стерији" (овде)
Дана, 9.05.2019.године, Пројекат “CUBE II” – Свако може да учини промену, постао је видљив за све школске радозналце и пријатеље наше школе. Пројекат се у „Стерији“ спроводи од октобра 2018. године и још траје а бави се људским правима, виђеним очима младих.

У пројекту су активно учествовали ученици одељења седмог разреда, ученици одељења VI-4, психолог школе Нада Станков, учитељица Маријана Вељић, наставнице енглеског језика Десанка Симић Баждар и Весна Ковачевић, али и бројни учитељи са својим ученицима и наставници од првог до осмог разреда.

Како млади размишљају о људским правима? Која права виде као посебно значајна? На који начин свако од нас може да допринесе остваривању људских права? Нека су од питања којима смо се бавили током предходних осам месеци.

Тим наше школе бавио се Чланом 24 Декларације Уједињених нација о људским правима – правом на одмор и слободно време.

Свако има право на одмор и доколицу, укључујући разумно ограничење радног времена и периодично плаћене одморе.
Пројекат се ове године реализује у шест школа из пет градова, а ми смо једина школа из Београда.

Осим у Србији Пројекат "Cube" се спроводи у бројним школама и градовима Шведске, где је и настао, у Будимпешти, Мадриду, Њујорку и Паризу.

Пројекат се реализује по "Cube" методологији која подстиче младе да размишљају о људским правима.

Пројекат спроводи Ц31 – Центар за развој културе дечјих права и Амбасаде Шведске у Београду у партнерству са Raoul Wallenberg Академијом из Стокхолма и уз подршку Шведског института.

Изложбу наше школе је отворио заменик амбасадора Шведске, господин Joachin Waern заједно са директором наше школе господином Дејаном Павковићем који му је указао гостопримство и отворио пут још једној међународној сарадњи. Овај изузетан тренутак употпунили су и ученици, чланови хора наше школе под руководством учитељице Бранке Ракић Дринчић, ученици „Кјубовци“, ученици и наставници школе.

Прва поставка јесте у школском дворишту, а затим и на платоу испред Музеја науке и технике, у оквиру “Миксер фестивала" 25. и 26. маја, заједно са "Kоцкама" из преосталих пет градова Србије. .

Поносимо се учињеним!

XVII МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ ДЕЦЕ ПЕСНИКА

„ИЗДАНЦИ“

2018/2019.

На овогодишњем Фестивалу су учествовале 22 школе из 4 државе, 236 ученика са 391 песмом.

Чланови жирија: Радислав Јовић (песник), Јован Милановић, Јелена Ковачевић, Данијела Матић, Марија Милинковић, Драган Ђокић, Радислав Витомировић, имали су нимало лак и веома одговоран задатак да вреднују све радове, у сарадњи са координаторком целокупног фестивала Надом Митровић Узелац.

Општи закључак је да су сви радови заслужили усмену похвалу, али и да су многи ненаграђени заслужили да добију награде. Међутим пропозиције фестивала, ограничавају на по једну награду за прво, две за друго и по три награде за треће место у обе категорије, као и неколико писмених похвала. Како наш песник Радислав Јовић рече, чланове жирија радује широк тематски спектар достављених песама у коме се огледа живот из перспективе дечјег поимања света, у песничким сликама детињства и одрастања, уз игру, смех, машту, жеље и стрепње.

Овај фестивал је важан искорак за даровите и упорне ствараоце на путу до њихове пуне књижевне афирмације.

Свечана додела овогодишњих награда и похвалница је одржана 24. априла 2019. уз пригодан шаролик програм ученика од првог до осмог разреда наше школе (у тимској сарадњи професора српског језика са Кантар Јованом, Пјевач Невенком и Вељић Маријаном).

Песник је дао печат фестивалу рекавши:"Како је широм планете обележен Светски дан књиге, ова приредба је део те светске светковине и наш мали допринос да књига никада не изгуби своју чаролију и не поклекне пред најездом разних технолошких новотарија које, не само младима, већ све више и старијима окупирају пажњу".

НАГРАЂЕНЕ ПЕСМЕ

МЛАЂИ УЗРАСТ (од 1. до 4. разреда):

НАГРАДА

ПЕСМА

УЧЕНИК, разред

ШКОЛА, место, држава

1. место

„Не дам ни за шта на свету“

Урош Павлица, 4/1

ОШ „Влада Аксентијевић“ Београд

2. место

„Тајна великог одмора“

Искра Радовић, 4/3

ОШ „Марко Орешковић“, Нови Београд

2. место

„Дует“

Анђела Шекуларац, 3/3

ОШ „Ј. Стерија Поповић“, НБГ

3. место

„Србија“

Константина Ваиди, 4. разред

ОШ „Свети Сава“, Солун, Грчка

3. место

„Мој љубимац“

Наталија Митровић, 4/2

ОШ „Ђуро Стругар“, Нови Београд

3. место

„Имам слободу“

Дуња Кнежевић, 3/4

ОШ „Младост“, Нови Београд

СТАРИЈИ УЗРАСТ (од 5. до 8. разреда):

НАГРАДА

ПЕСМА

УЧЕНИК, разред

ШКОЛА, место, држава

1. место

„Тржница људских особина“

Христина Мрша, 7/3

ОШ „Иво Андрић“, Бања Лука, Република Српска, БиХ

2. место

„Мој српски језик“

Јана Јовановић, 8. разред

СДШ у Швајцарској

2. место

„Безлични свет“

Александрос Аристотелис Тсалис и Марија Поумаки, 7. разред

СДШ „Свети Сава“, Солун, Грчка

3. место

„Милион свега“

Марија Штиглић, 6/4

ОШ „Иван Горан Ковачић“, Београд

3. место

„Моје право да живим срећно и здраво“

Теодора Николић, 6/3

ОШ „Лаза Костић“, Нови Београд

3.место

„Свети Сава своме роду“

Марија Стевановић, 7/2

ОШ „Лаза Костић“, Нови Београд

Представице малих ђака "Стерије"

 

Луткарска представа “Како спасти дрво“ је продукт еколошких радионица одржаних у одељењу  II-3. Ученици су самостално, уз инструкције и надзор учитељица Биљане Марковић и Светлане Дрче, дизајнирали и израдили лутке од флаша, тканине, папира и трске, а затим их и оживели на сцени.

Луткарском представом „ Како спасти дрво“, ђаци одељења II-3  су освојили на општинском такмичењу, у организацији Пријатеља деце Новог Београда,  прво и на градском, у организацији Пријатеља деце Београда, друго место.

Учествовали су на Другој смотри „ Лутка у школи“, у организацији ДУБ-а и освојили прво место.

Такође су 22.4.2019.  заједно са својим другарима  из III-5 извели сценску и луткарску представу за будуће прваке.Tачније, ОШ "Јован Стерија Поповић" посетили су предшколци вртића "Бамби", "Драган Лаковић" и "Звончица". Осим поменуте представе, деца су имала прилику да гледају и кратку драмска форму "Снежана и седам патуљака" у извођењу ученика III- 5, учитељице Весне Милеуснић. Припремљени су им и подељени поклончићи: шарено јаје уз добродошлицу и беџ "Стерије". Реализатори ове активности јесу чланови РВ трећег и четвртог разреда наше школе.

"СТЕРИЈИН" УСКРШЊИ БАЗАРХУМАНОСТ "СТЕРИЈЕ" УВЕК НА ДЕЛУ

     Некадашњи ђаци наше школе, који су сада у средњој Медицинској школи у Земуну, покренули су иницијативу за организовање помоћи у виду поклон-пакетића оболелој деци на Одељењу онкологије, Универзитетске болнице у Тиршовој. Уследио је позив да се и ми укључимо у ову племениту акцију, што смо и учинили.

1. 10.4.2019. године певачка група „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда наше школе, наступала је на хуманитарном концерту у Средњој медицинској школи у Земуну, са четири песме: Пошла Тројанка, Ораховцу башто рајска, Ми смо деца неба и Људи ликујте. Урош Ботуњац ђак I-4 разреда, певао је песме: Пећка кандила и Жали Заре да жалимо (којом је победио на градском такмичењу) и Јелена Вељић, ђак III-1, такође победник на градском такмичењу, певала је песму „Малка мома“.
Како је то изгледало, може се видети ОВДЕ (линк)

2. У времену од 15. до 19.4.2019. године са одобрењем директора школе господина Дејана Павковића, спроведена је акција прикупљања поклон-пакетића за децу из Тиршове. Као и увек до сада, ђаци наше школе показали су изузетну племенитост и дарежљивост, од срца дајући своје прилоге.

3. 24.4.2019. пакетићи се предају оболелој деци. Том приликом наши ђаци из певачке групе „Анђелчићи“ певају неколико пригодних песама покушавајући да макар мало саучествују у њиховој животној борби...

Све активности у оквиру овог пројекта у нашој школи трајале су дуже од месец дана, у реализацији др Невенка Пјевач (вероучитељ) и Маријана Вељић (професор разредне наставе).

    Посебно се захваљујемо бившој ученици наше школе Марији Брлетић, која је ову акцију и покренула. Она је сада друга година Медицинске школе и својим ангажовањем је показала изузетну племенитост, али и да „дух Стерије“ наставља и на овај начин да живи у ђацима који су отишли у „свет“ из наше школе.OСАМ ВЕКОВА

Наша школа укључила се у прославу великог јубилеја - Обележавања 800 година аутокефалности СПЦ. Велика приредба одржана је 15.4.2019. године у Храму Светог Василија Острошког са почетком у 19. часова. Од стране Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке за  организацију целокупне приредбе била је ангажована др Невенка Пјевач, вероучитељ из наше школе заједно са Данијелом Кошћал, такође вероучитељем из ОШ „Драган Лукић“.  Учествовале су све школе са територије Новог Београда и Земуна. Наша школа представила се у два наврата: тачком под називом „Светосавски завет“, која је повезала улогу Светога Саве и данашњи актуелни тренутак у вези са Косовом и Метохијом. У овој тачки су учествовали ђаци првог, петог, шестог, седмог и осмог разреда. Приредба је завршена песмом „Људи ликујте“ у извођењу певачке групе наше школе под називом „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда. Децу су припремале и наш наступ реализовале: др Невенка Пјевач и Маријана Вељић.

Како је то изгледало, може се видети ОВДЕ (линк)
Žana Jelovac je IT girl

Naša učenica Žana Jelovac VII-5 osvojila je prvo mesto na takmičenju IT Girls koje organizuje Računarska gimnazija za učenice sedmog i osmog razreda. Takmičenje u pravljenju veb sajta koristeći WordPress održano je 8. marta 2019.
Ovim povodom Žana je bila gošća jutarnjeg programa RTS-a.

Dostupan je i video sa gostovanja:

Link - BEOGRADSKA HRONIKA/JUTARNJI PROGRAM


САВИНДАН 2019.
у "Стерији"


Као и сваке године, свечано смо прославили школску славу Светога Саву пригодним активностима и Светосавском академијом у којој су учествовали ђаци од првог до осмог разреда, обележивши и осам векова аутокефалности СПЦ. Овако је то изгледало...


ЗЛАТНА СИРЕНА 2019.

„Пријатељи деце општине Нови Београд“ планирали су Програмом рада за 2019. годину и Календаром заједничких активности за школску 2018/2019. годину програм ДЕМУС – ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ, под покровитељством градске управе града Београда Секретаријата за спорт и омладину и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У оквиру ДЕМУС-а за ученике основних школа Новог Београда организовано је општинско такмичење од 21. до 23. јануара 2019. године.

Представнике наше школе припремали су: Јован Кантар, Невенка Пјевач, Јованка Стојковић, Маријана Вељић, Драгана Ђокић Чоловић.

Постигнути су сјајни резултати - СОЛО ПЕВАЧИ:

ЖАНР: СТАРИ МАЈСТОРИ, КЛАСИЧНА ИЛИ САВРЕМЕНА СОЛО ПЕСМА

ДИЈАНА СТАНКОВИЋ V-2, Креће се лађа француска; Михајло Дамњановић VIII-1, пратња/гитара

прво место

ЖАНР: ИЗВОРНА НАРОДНА ПЕСМА

УРОШ БОТУЊАЦ I-4, „Жали Заре“, песма из околине Врања, прво место

ЈЕЛЕНА ВЕЉИЋ III-1, Малка мома“, песма из Бугарске, прво место

МАША БУНЧИЋ III-4, „Где си било, јаре моје“, прво место

ТИЈАНА БОТУЊАЦ VI-4, ,,Косовски божури“ похвала

ЖАНР: ДЕЧЈА ПЕСМА

ПЕТРА БУДИМИР III-4, „Заљубљени матадор“, друго/3 место

Свима захваљујемо на учешћу, награђенима од срца честитамо,

а првонаграђенима као учесницима градског такмичења желимо пуно успеха!
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

У организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке одржано је на Крстовдан, 18.1.2019. године пливање за Часни Крст на базену Ташмајдан. Учествовали су ђаци из 45 школа са територије Беорада. Такмичило се у  четири категорије: млађа група – дечаци и девојчице и старија група – дечаци и девојчице. Поздравне речи многобројној деци, родитељима и вероучитељима упутили су  о. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, Градски секретар за спорт Драгана Белојевић и Председник спортског савеза Београда Драган Томашевић. Екипа наше школе бројала је четири члана: млађа група - Вук Баштовановић и Катарина Марковић (3-5), старија група - Јована Војиновић и Александар Милошевић (7-2). У припреми нашег учешћа нарочито су се ангажовале: учитељица Весна Милеуснић, наставница Физичког васпитања Драгана Шкембаревић и др Невенка Пјевач, вероучитељ. Премда су сва деца победници, јер су учествовала у овако значајном догађају и на овако велики празник, морамо истаћи да су постигнути и веома лепи резултати: Јована Војиновић – освојила је 1. место у категорији старијих девојчица, Катарина Марковић – 2. место у категорији млађих девојчица и Александар Милошевић – 3. место у категорији старијих дечака. Честитамо од срца на оствареном успеху!

"СТЕРИЈИН" НОВОГОДИШЊИ БАЗАР


Признање за нашу школу

ОШ „Јован Стерија Поповић“ одувек је неговала савремени приступ настави и трудила се да применом информационо-комуникационих технологија у настави значајно допринесе подизању квалитета наставе.

У вези са тим, покренули смо пројекат „Вики Школарац“ , као прва Основна школа у Србији са овом идејом.

Поносно вас обавештавамо да је наставница математике и информатике Сања Јечменица добитница награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомунуикација. Она је освојила трећу награду међу 375 пријављених радова. Награђени рад под називом „Вики школарац“ је у области групе предмета математике, рачунарства, информатике и техничког образовања. Овом успеху значајно су допринели, својим трудом, радом и залагањем, ученици наше школе који тренутно похађају седми разред.HIPPO 2019

MEĐUNARODNO TAKMIČENJE IZ ENGLESKOG JEZIKA

I OVE GODINE U NAŠOJ ŠKOLI!

HIPPO English Language Competition organizuje asocijacija GLOBAL INPUT – LCCI IQ predstavnici za Italiju, Sloveniju i Balkan, a otvoreno je za učenike osnovnih i srednjih škola koji će biti podeljeni po kategorijama u odnosu na godište i razred koji pohađaju. Takmičenje se odvija u tri kruga, preliminarni, polufinalni i finalni.

Preliminarni krug je zakazan za 22. februar 2019. u prostorijama naše škole.

Učenici koji žele da učestvuju na ovom međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika koje se održava širom Evrope i sveta treba da uplate participaciju i dostave uplatnicu svom nastavniku engleskog jezika, najkasnije do 18. januara 2019. godine, nakon čega će biti registrovani i dobiti svoj identifikacioni broj.


Uplatilac: IME I PREZIME KANDIDATA, ULICA I BROJ, GRAD

Svrha uplate: PARTICIPACIJA HIPPO 2019

Primalac: UDRUŽENJE GLOBAL HIPO, NEMANJINA 8, 23000 ZRENJANIN

Iznos: 600,00

Račun primaoca: 170-0030015919000-38

Poziv na broj: JMBG KANDIDATA

Više o samom takmičenju možete pročitati na sledećem linku:

www.hippo-competition.orgПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ

Ове школске године, наш Дан школе обојили су многи значајни јубилеји.

Кроз разне програмске садржаје обележили смо:

1. "Два века од првог објављивања "Српског рјечника" (1818. год) Вука С. Караџића

2. " 150 година од Вукове победе"

3. "Михаило Петровић Алас - 150 година од рођења"

4. "Сто година од пробоја Солунског фронта и краја Великог рата"

5. "Наша телевизија - 60. рођендан РТС"

За припрему изложбених паноа, цртежа, 3 хора, сценских тачака и приредбе, ангажовало се близу 300 ученика од 1. до 8. разреда, што значи да је сваки 3. ученик наше школе био ангажован. СВИ уче(с)ници унели су неочекивану енергију у реализацију овог пројекта, на велику радост и задовољство пиблике и наставника који су их спремали: Нада Митровић Узелац, Невенка Пјевач, Јован Кантар, Данијела Матић, Марија Милинковић и Маријана Вељић. У програму свечане академије, учествовали су и наши гости из Метлике (Словенија) и из Велике Греде (Србија). Запослени у нашој школи, на најпримеренији начин, обележили су стогодишњицу пробоја Солунског фронта и краја Великог рата, посетивши Солун и Српско војничко гробље на Зејтинлику.


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Ученице наше „Стерије“освојиле су ПРВО место на новобеоградском такмичењу у фудбалу, у конкуренцији девојчица V-VI и VII-VIII разреда, изборивши пласман за градско такмичење! Браво! Идемо даље!Добро нам дошли прваци!Свечани пријем првака одржаће се

3.септембра 2018.год. у 18,00 часова.

Свим првацима и њиховим родитељима желимо срећан почетак школовања.


Učenica 8-3, Elena Vasić, 29.5.2018. godine uspešno je završila međunarodni kurs Oracle akademije "Java Fundamentals" i dobila sertifikat Oracle akademije. Kompletan materijal, koji je prilagođen učenicima, dostupan je online na engleskom jeziku. Sadržaj kursa možete videti na sledećoj web adresi:

https://academy.oracle.com/pages/java_fundamentals_course.pdf

Pozivamo i ostale zainteresovane učenike da se od naredne školske godine priključe ovom međunarodnom programu i prošire svoje znanje u oblasti informatike i računarstva.


Јавни час из информатике и рачунарства

QR кодови су популарно средство модерног образовања. Ко још не воли да мобилним уређајем скенира код и сазнаје читав нови свет информација? QR кодови у настави обезбеђују ефикасније и занимљивије учење, активност и ангажовање ученика.

Ученици VI-5 учествовали су 18.5.2018.године у QR (Quick Response) квизу знања. Ученици су мобилним телефонима скенирали QR кодове, а затим одговарали на занимљива питања из географије, историје, математике, српског и енглеског језика, спорта и ликовне културе. Научили су шта су QR кодови, како се генеришу и како се могу прочитати. Чланови најбрже и најспретније екипе освојили су слаткише. Данас смо се уверили да и учење може бити забава.
Стеријини дани у Великој Греди

И ове године одржани су сусрети школа Стеријини дани у ОШ „Јован Стерија Поповић” у Великој Греди. На овим сусретима учествовали су ученици једине три школе у Србији које носе име „Јован Стерија Поповић”, као и школа из Прњавора. Наша школа је учествовала у овој манифестацији, која се одржава већ трећи пут. Домаћини су се, као и обично, потрудили да све изузетно лепо организују, а деца су наставила дружење са вршњацима. Ученици наше школе добили су похвалнице за најверније приказан лик песника, за најразигранију кореографију, за најзанимљивији позоришни костим, за најверније одигране драмске ликове и за учешће у сусретима школа.


Представници наше школе присуствовали су прослави Дана школе у Метлици, Словенија. Домаћини из Метлике срдачно су дочекали госте из Србије. Наши ученици су били смештени код другара из Словеније и наставили дружење које траје скоро деценију. Том приликом одиграна је пријатељска утакмица у кошарци између ученика двеју школа.
СА ПРОСЛАВЕ САВИНДАНА

Упис у први разред

Поштовани родитељи,


у први разред основне школе уписују се деца која до почетка школске године имају
најмање шест и по, а највише седам и по година.

 То значи да се у први разред школске 2018/2019. године уписују деца рођена од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године.

Постоји могућност и превременог уписа за децу која су рођена у периоду од 1. марта 2012. године до 31. августа 2012. године. У овом случају, дете пролази кроз детаљну проверу спремности за полазак у школу коју врши психолог школе. На основу мишљења психолога, препоручује се упис детета у први разред или се предлаже упис следеће школске године уз похађање припремног предшколског програма.

У први разред основне школе могу се уписати и деца рођена и пре 1. марта 2011. године, која из оправданих разлога нису раније уписана у први разред.

Редован упис у први разред траје од 1. априла 2018. године до 31. маја 2018. Дете се може уписати и после овог датума, до 31. августа 2018. године.

По извршеном упису, психолог и педагог школе заказују термин за тестирање детета.

Школа је дужна да упише дете са местом пребивалишта које територијално припада школи. На захтев родитеља, школа може уписати и дете чије место пребивалишта територијално не припада школи. У том случају, родитељ подноси молбу за упис детета Секретаријату школе накасније до 31. јануара 2018. године. После разматрања молби, родитељ се обавештава о томе да ли дете може уписати у ову школу или не.

Школа организује и целодневни облик наставе у првом и другом разреду. Молбе за упис у први разред одељења целодневне наставе подносе се Секретаријату школе накасније до 31. јануара 2018. године.

Документа потребна за упис у први разред:

v Извод из матичне књиге рођених

v Здравствено уверење о способност детета за упис у школу

v Потврда из предшколске установе о завршеном припремном предшколском програму

v Потврда о пријави адресе становања

Добро нам дошли, прваци!


НАШ НОВОГОДИШЊИ ВАШАРПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ