Школски календар:
2020
фебруар
П У С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10111213141516
17181920212223
242526272829
СВИ ДОГАЂАЈИ


       ОШ "Јован Стерија Поповић"
ОШ "Јован Стерија Поповић"

...
Огласна табла: Дешавања:
ХУМАНОСТ "СТЕРИЈЕ" УВЕК НА ДЕЛУ

     Некадашњи ђаци наше школе, који су сада у средњој Медицинској школи у Земуну, покренули су иницијативу за организовање помоћи у виду поклон-пакетића оболелој деци на Одељењу онкологије, Универзитетске болнице у Тиршовој. Уследио је позив да се и ми укључимо у ову племениту акцију, што смо и учинили.

1. 10.4.2019. године певачка група „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда наше школе, наступала је на хуманитарном концерту у Средњој медицинској школи у Земуну, са четири песме: Пошла Тројанка, Ораховцу башто рајска, Ми смо деца неба и Људи ликујте. Урош Ботуњац ђак I-4 разреда, певао је песме: Пећка кандила и Жали Заре да жалимо (којом је победио на градском такмичењу) и Јелена Вељић, ђак III-1, такође победник на градском такмичењу, певала је песму „Малка мома“. Како је то изгледало, може се видети ОВДЕ (линк)

2. У времену од 15. до 19.4.2019. године са одобрењем директора школе господина Дејана Павковића, спроведена је акција прикупљања поклон-пакетића за децу из Тиршове. Као и увек до сада, ђаци наше школе показали су изузетну племенитост и дарежљивост, од срца дајући своје прилоге.

3. 24.4.2019. пакетићи се предају оболелој деци. Том приликом наши ђаци из певачке групе „Анђелчићи“ певају неколико пригодних песама покушавајући да макар мало саучествују у њиховој животној борби...

Све активности у оквиру овог пројекта у нашој школи трајале су дуже од месец дана, у реализацији др Невенка Пјевач (вероучитељ) и Маријана Вељић (професор разредне наставе).

    Посебно се захваљујемо бившој ученици наше школе Марији Брлетић, која је ову акцију и покренула. Она је сада друга година Медицинске школе и својим ангажовањем је показала изузетну племенитост, али и да „дух Стерије“ наставља и на овај начин да живи у ђацима који су отишли у „свет“ из наше школе.OСАМ ВЕКОВА

Наша школа укључила се у прославу великог јубилеја - Обележавања 800 година аутокефалности СПЦ. Велика приредба одржана је 15.4.2019. године у Храму Светог Василија Острошког са почетком у 19. часова. Од стране Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке за  организацију целокупне приредбе била је ангажована др Невенка Пјевач, вероучитељ из наше школе заједно са Данијелом Кошћал, такође вероучитељем из ОШ „Драган Лукић“.  Учествовале су све школе са територије Новог Београда и Земуна. Наша школа представила се у два наврата: тачком под називом „Светосавски завет“, која је повезала улогу Светога Саве и данашњи актуелни тренутак у вези са Косовом и Метохијом. У овој тачки су учествовали ђаци првог, петог, шестог, седмог и осмог разреда. Приредба је завршена песмом „Људи ликујте“ у извођењу певачке групе наше школе под називом „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда. Децу су припремале и наш наступ реализовале: др Невенка Пјевач и Маријана Вељић.

Како је то изгледало, може се видети ОВДЕ (линк)
Žana Jelovac je IT girl

Naša učenica Žana Jelovac VII-5 osvojila je prvo mesto na takmičenju IT Girls koje organizuje Računarska gimnazija za učenice sedmog i osmog razreda. Takmičenje u pravljenju veb sajta koristeći WordPress održano je 8. marta 2019.
Ovim povodom Žana je bila gošća jutarnjeg programa RTS-a.

Dostupan je i video sa gostovanja:

Link - BEOGRADSKA HRONIKA/JUTARNJI PROGRAM


САВИНДАН 2019.
у "Стерији"


Као и сваке године, свечано смо прославили школску славу Светога Саву пригодним активностима и Светосавском академијом у којој су учествовали ђаци од првог до осмог разреда. Овако је то изгледало...

Обележен је и велики јубилеј: осам векова аутокефалности (1219-2019) – Свети Сава, наш први архиепископ.


ЗЛАТНА СИРЕНА 2019.

„Пријатељи деце општине Нови Београд“ планирали су Програмом рада за 2019. годину и Календаром заједничких активности за школску 2018/2019. годину програм ДЕМУС – ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ, под покровитељством градске управе града Београда Секретаријата за спорт и омладину и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У оквиру ДЕМУС-а за ученике основних школа Новог Београда организовано је општинско такмичење од 21. до 23. јануара 2019. године.

Представнике наше школе припремали су: Јован Кантар, Невенка Пјевач, Јованка Стојковић, Маријана Вељић, Драгана Ђокић Чоловић.

Постигнути су сјајни резултати:

СОЛО ПЕВАЧИ

ЖАНР: СТАРИ МАЈСТОРИ, КЛАСИЧНА ИЛИ САВРЕМЕНА СОЛО ПЕСМА

ДИЈАНА СТАНКОВИЋ V-2, Креће се лађа француска;

Михајло Дамњановић VIII-1, пратња/гитара

прво место

ЖАНР: ИЗВОРНА НАРОДНА ПЕСМА

УРОШ БОТУЊАЦ I-4, „Жали Заре“, песма из околине Врања,

прво место

ЈЕЛЕНА ВЕЉИЋ III-1, Малка мома“, песма из Бугарске,

прво место

МАША БУНЧИЋ III-4, „Где си било, јаре моје“,

прво место

ТИЈАНА БОТУЊАЦ VI-4, ,,Косовски божури“

похвала

ЖАНР: ДЕЧЈА ПЕСМА

ПЕТРА БУДИМИР III-4, „Заљубљени матадор“,

друго/3 место

Свима захваљујемо на учешћу, награђенима од срца честитамо,

а првонаграђенима као учесницима градског такмичења желимо пуно успеха!
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ
   У организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке одржано је на Крстовдан, 18.1.2019. године пливање за Часни Крст на базену Ташмајдан.

   Учествовали су ђаци из 45 школа са територије Беорада. Такмичило се у четири категорије: млађа група – дечаци и девојчице и старија група – дечаци и девојчице. Поздравне речи многобројној деци, родитељима и вероучитељима упутили су о. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, Градски секретар за спорт Драгана Белојевић и Председник спортског савеза Београда Драган Томашевић.

   Екипа наше школе бројала је четири члана:

- млађа група - Вук Баштовановић и Катарина Марковић (3-5),

- старија група - Јована Војиновић и Александар Милошевић (7-2). У припреми нашег учешћа нарочито су се ангажовале: учитељица Весна Милеуснић, наставница Физичког васпитања Драгана Шкембаревић и др Невенка Пјевач, вероучитељ.

   Премда су сва деца победници, јер су учествовала у овако значајном догађају и на овако велики празник, морамо истаћи да су постигнути и веома лепи резултати:

- Јована Војиновић – освојила је 1. место у категорији старијих девојчица

- Катарина Марковић – 2. место у категорији млађих девојчица

- Александар Милошевић – 3. место у категорији старијих дечака.

Честитамо од срца на оствареном успеху!"СТЕРИЈИН" НОВОГОДИШЊИ БАЗАР


Признање за нашу школу

ОШ „Јован Стерија Поповић“ одувек је неговала савремени приступ настави и трудила се да применом информационо-комуникационих технологија у настави значајно допринесе подизању квалитета наставе.

У вези са тим, покренули смо пројекат „Вики Школарац“ , као прва Основна школа у Србији са овом идејом.

Поносно вас обавештавамо да је наставница математике и информатике Сања Јечменица добитница награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомунуикација. Она је освојила трећу награду међу 375 пријављених радова. Награђени рад под називом „Вики школарац“ је у области групе предмета математике, рачунарства, информатике и техничког образовања. Овом успеху значајно су допринели, својим трудом, радом и залагањем, ученици наше школе који тренутно похађају седми разред.HIPPO 2019

MEĐUNARODNO TAKMIČENJE IZ ENGLESKOG JEZIKA

I OVE GODINE U NAŠOJ ŠKOLI!

HIPPO English Language Competition organizuje asocijacija GLOBAL INPUT – LCCI IQ predstavnici za Italiju, Sloveniju i Balkan, a otvoreno je za učenike osnovnih i srednjih škola koji će biti podeljeni po kategorijama u odnosu na godište i razred koji pohađaju. Takmičenje se odvija u tri kruga, preliminarni, polufinalni i finalni.

Preliminarni krug je zakazan za 22. februar 2019. u prostorijama naše škole.

Učenici koji žele da učestvuju na ovom međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika koje se održava širom Evrope i sveta treba da uplate participaciju i dostave uplatnicu svom nastavniku engleskog jezika, najkasnije do 18. januara 2019. godine, nakon čega će biti registrovani i dobiti svoj identifikacioni broj.


Uplatilac: IME I PREZIME KANDIDATA, ULICA I BROJ, GRAD

Svrha uplate: PARTICIPACIJA HIPPO 2019

Primalac: UDRUŽENJE GLOBAL HIPO, NEMANJINA 8, 23000 ZRENJANIN

Iznos: 600,00

Račun primaoca: 170-0030015919000-38

Poziv na broj: JMBG KANDIDATA

Više o samom takmičenju možete pročitati na sledećem linku:

www.hippo-competition.org
ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ

Ове школске 2018/19. године, наш Дан школе обојили су многи значајни јубилеји.

Кроз разне програмске садржаје обележили смо:

1. "Два века од првог објављивања "Српског рјечника" (1818. год) Вука С. Караџића

2. " 150 година од Вукове победе"

3. "Михаило Петровић Алас - 150 година од рођења"

4. "Сто година од пробоја Солунског фронта и краја Великог рата"

5. "Наша телевизија - 60. рођендан РТС"

За припрему изложбених паноа, цртежа, 3 хора, сценских тачака и приредбе, ангажовало се близу 300 ученика од 1. до 8. разреда, што значи да је сваки 3. ученик наше школе био ангажован. СВИ уче(с)ници унели су неочекивану енергију у реализацију овог пројекта, на велику радост и задовољство пиблике и наставника који су их спремали: Нада Митровић Узелац, Невенка Пјевач, Јован Кантар, Данијела Матић, Марија Милинковић и Маријана Вељић. У програму свечане академије, учествовали су и наши гости из Метлике (Словенија) и из Велике Греде (Србија). Запослени у нашој школи, на најпримеренији начин, обележили су стогодишњицу пробоја Солунског фронта и краја Великог рата, посетивши Солун и Српско војничко гробље на Зејтинлику.


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Ученице наше „Стерије“освојиле су ПРВО место на новобеоградском такмичењу у фудбалу, у конкуренцији девојчица V-VI и VII-VIII разреда, изборивши пласман за градско такмичење! Браво! Идемо даље!Добро нам дошли прваци!Свечани пријем првака одржаће се

3.септембра 2018.год. у 18,00 часова.

Свим првацима и њиховим родитељима желимо срећан почетак школовања.


Učenica 8-3, Elena Vasić, 29.5.2018. godine uspešno je završila međunarodni kurs Oracle akademije "Java Fundamentals" i dobila sertifikat Oracle akademije. Kompletan materijal, koji je prilagođen učenicima, dostupan je online na engleskom jeziku. Sadržaj kursa možete videti na sledećoj web adresi:

https://academy.oracle.com/pages/java_fundamentals_course.pdf

Pozivamo i ostale zainteresovane učenike da se od naredne školske godine priključe ovom međunarodnom programu i prošire svoje znanje u oblasti informatike i računarstva.


Јавни час из информатике и рачунарства

QR кодови су популарно средство модерног образовања. Ко још не воли да мобилним уређајем скенира код и сазнаје читав нови свет информација? QR кодови у настави обезбеђују ефикасније и занимљивије учење, активност и ангажовање ученика.

Ученици VI-5 учествовали су 18.5.2018.године у QR (Quick Response) квизу знања. Ученици су мобилним телефонима скенирали QR кодове, а затим одговарали на занимљива питања из географије, историје, математике, српског и енглеског језика, спорта и ликовне културе. Научили су шта су QR кодови, како се генеришу и како се могу прочитати. Чланови најбрже и најспретније екипе освојили су слаткише. Данас смо се уверили да и учење може бити забава.
Стеријини дани у Великој Греди

И ове године одржани су сусрети школа Стеријини дани у ОШ „Јован Стерија Поповић” у Великој Греди. На овим сусретима учествовали су ученици једине три школе у Србији које носе име „Јован Стерија Поповић”, као и школа из Прњавора. Наша школа је учествовала у овој манифестацији, која се одржава већ трећи пут. Домаћини су се, као и обично, потрудили да све изузетно лепо организују, а деца су наставила дружење са вршњацима. Ученици наше школе добили су похвалнице за најверније приказан лик песника, за најразигранију кореографију, за најзанимљивији позоришни костим, за најверније одигране драмске ликове и за учешће у сусретима школа.


Представници наше школе присуствовали су прослави Дана школе у Метлици, Словенија. Домаћини из Метлике срдачно су дочекали госте из Србије. Наши ученици су били смештени код другара из Словеније и наставили дружење које траје скоро деценију. Том приликом одиграна је пријатељска утакмица у кошарци између ученика двеју школа.
СА ПРОСЛАВЕ САВИНДАНА

Упис у први разред

Поштовани родитељи,


у први разред основне школе уписују се деца која до почетка школске године имају
најмање шест и по, а највише седам и по година.

 То значи да се у први разред школске 2018/2019. године уписују деца рођена од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године.

Постоји могућност и превременог уписа за децу која су рођена у периоду од 1. марта 2012. године до 31. августа 2012. године. У овом случају, дете пролази кроз детаљну проверу спремности за полазак у школу коју врши психолог школе. На основу мишљења психолога, препоручује се упис детета у први разред или се предлаже упис следеће школске године уз похађање припремног предшколског програма.

У први разред основне школе могу се уписати и деца рођена и пре 1. марта 2011. године, која из оправданих разлога нису раније уписана у први разред.

Редован упис у први разред траје од 1. априла 2018. године до 31. маја 2018. Дете се може уписати и после овог датума, до 31. августа 2018. године.

По извршеном упису, психолог и педагог школе заказују термин за тестирање детета.

Школа је дужна да упише дете са местом пребивалишта које територијално припада школи. На захтев родитеља, школа може уписати и дете чије место пребивалишта територијално не припада школи. У том случају, родитељ подноси молбу за упис детета Секретаријату школе накасније до 31. јануара 2018. године. После разматрања молби, родитељ се обавештава о томе да ли дете може уписати у ову школу или не.

Школа организује и целодневни облик наставе у првом и другом разреду. Молбе за упис у први разред одељења целодневне наставе подносе се Секретаријату школе накасније до 31. јануара 2018. године.

Документа потребна за упис у први разред:

v Извод из матичне књиге рођених

v Здравствено уверење о способност детета за упис у школу

v Потврда из предшколске установе о завршеном припремном предшколском програму

v Потврда о пријави адресе становања

Добро нам дошли, прваци!


НАШ НОВОГОДИШЊИ ВАШАРПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ